Hva blir du av å studere ved TV-Skolen: Martin Fredriksen, lystekniker

Skrevet av Aurora Ammeli Indreiten

Har du noensinne sett et TV-program uten lys? Hva om artisten skulle stå midt på scenen uten en eneste spotlight? Det kreves presisjon, tålmodighet og spreke kreative ferdigheter for å kunne lyssette en scene. En flerkameraproduksjon består av utrolig mange fagfelt, noe Martin Fredriksen har fått stor smak på. Som lystekniker, gir ikke Fredriksen seg før alt lyser i riktig retning.

Martin som lysmester på Gullrutens Fagpris 2017, F: Stian Joachim Olsen

Fredriksen ble motivert til å jobbe innen TV av sin lærer på videregående skole. Det var han som tipset om TV-skolen i Lillehammer, som var stedet læreren mente man måtte dra om man ville jobbe i TV-bransjen. Etter et år med folkehøyskole, bar det rett ut i praksis hvor han fikk bli med bak kulissene på Hotel Cæsar. Som fotograf og lys-assistent fikk Fredriksen smak på det gode og ville lære mye mer. Drømmen om å bli lysdesigner kom tidlig.

“Etter å ha jobbet med lys på Hotel Cæsar, kom jeg inn på TV-skolen som den eneste med erfaring innenfor dette feltet. Det ble da naturlig at det var dette jeg skulle jobbe med videre. Den kunstneriske friheten jeg får til å leke meg med uttrykk på en utfordrende måte, er det jeg liker best ved lys.”

TV-skolen har gitt Fredriksen en fot innenfor bransjen. Gjennom de ulike produksjonene, samt praksisperioden i NRK, møtte han bransjen og knyttet fort kontakter. Han beste minner er to store produksjoner i løpet av studiet som stillingen lysmester. Disse var Gameshowet i 2016 og Gullrutens Fagpris i 2017.

“Dette er to produksjoner som sitter godt spikret i minnet fordi det var en heftig utfordring. Jeg tok meg godt med vann over hodet for å prøve å dytte listen med det jeg kunne. Det var tiden for å forvente mer av meg selv, samt dytte i kreativiteten min. Det hadde ikke gått uten veilederne min som var en god støttespiller da det brant på dass.”

Stjernekamp promo

Etter sitt siste år på TV-skolen i 2017, jobber Fredriksen nå med freelance. Nå jobber han som lysmann på NRK sitt direktesendte program “Norge nå”, hvor de reiser rundt om i hele landet og undersøker ulike ting nordmenn er opptatt av. Fredriksen jobber også endel på Edderkoppen Scene som vikar.

“I starten er det viktig å ikke være kresen, man må ta det man får og bygge seg opp fra bunn. Man lærer fortsatt etter skolen, så det er viktig å ikke gå ut med hodet for høyt hevet. Vær ydmyk og forstå at man ikke er verdens beste med en gang. Aldri gi opp da det kan være lett å falle bakpå med en gang man sitter uten noen ting. Det dukker alltid opp en sjanse!”

Fredriksen setter pris på de båndene man danner seg på TV-skolen, da dette er noe å ta med seg videre. Mange som har studert sammen er flinke på å bruke hverandre videre i arbeidslivet. Hans tips er å bruke tiden godt under studiene, og ikke være redd for å feile. Som flerkameratekniker er samarbeid utrolig viktig da man jobber sammen mot et felles mål, og alle drar showet igang sammen.

Munchrevyen

De beste produksjonene Fredriksen har jobbet på til nå er hans første livesending som lysansvarlig på NRK sin direktesending av Sjakk-VM, “Stjernekamp” sin promo og introen til “P3 Gull”. Som lysassistent i et LET-team var det stas for han å være en del av å produsere noen av sine favorittprogram. Jobben som lystekniker på “Munchrevyen” i januar ligger også godt i minne på Fredriksen, da revyen fikk 6 av Aftenposten og er nominert til årets revy hvor vinneren blir satt opp på Nationaltheatret.

“Min drømme-produksjon er å være lysdesigner på P3 Gull da det er en arena å være utrolig kreativ, i tillegg til at det skjer så mye moro på kort tid.”

 

 

På Høgskolen i Innlandet kan du studere TV-teknikk ved TV-Skolen i Lillehammer. Les mer om teknikk og de andre TV studiene på INN.no sine hjemmeside HER. 

Legg inn en kommentar

Tilbake til toppen av siden