Debatten: “Valgt”

Skrevet av Aurora Ammeli Indreiten 

“Debatten” er TV-skolens nyeste vindkast og byr på et stort samarbeid for våre avgangselever. Sammen skal de alle skape et nytt konsept fra bunnen av.

“Nå jobber hele tredjeklasse sammen for første gang; både enkamera, flerkamera og ledelse. Det er tidenes største utfordring, en ilddåp av en helt annen verden.” – Thomas Lorentzen Hval, redaktør

Prosjektet har fått navnet “Valgt” siden opptak skjer etter selve Stortingsvalget. Deres målgruppe er unge på 17-21 år, altså førstegangsvelgerne. De stiller politikere fra ungdomspartiene til veggs og spør hvordan fremtidens politikk vil bli for de unge. I tillegg til debatt skal de ha en duell hvor en grafisk sjakk-klokke vil ta tiden. “Vi prøver å sette to sterke motpoler mot hverandre til en duell. Målet er å gjøre den mest mulig intensiv med et fastsatt kort tid som gjør at politikerne må handle raskt.”

Lys assistent Sunniva gjør klart til sending

I en gymsal på Gausdal Videregående skole har våre studenter bygd et studio fra bunn av. Med åtte kameraer, 100 elever som publikum og et crew på 70 stk får de deres største læringsutbytte til nå.

Milla Follevåg har A-regi på “Valgt” og sier de har lagt lista veldig høyt for denne produksjonen. “Vi prøver ting vi vanligvis ikke gjør. Å ha studio i en gymsal er utrolig tøft gjort. Alt må vi gjøre selv, det er jo ikke akkurat mulighet for å henge lys i taket der fra før av. Jeg har aldri lært så mye som jeg har gjort nå. Det er utrolig spennende, og jeg er så stolt over hvor høyt og proft vi har satset.”

Å ha en stor ansvarsrolle er ikke barnemat, men Follevåg er glad for denne erfaringen som vil komme godt med i fremtiden når hun selv skal ut i bransjen.

“Etter planleggings-fasen får man alltid en følelse av at man har lyst til å bære opp etter forventningene. Kommer det problemer må man bare ta det på sparket. Det er veldig godt å kunne være usikker, å kjenne på om man har gjort nok, planlagt nok, er det noe man har glemt. De tankene kommer alltid, men de blir også alltid løst.” 

Som prosjektleder har Donya Jabari tatt i bruk verktøy og arbeidsmetoder hun har lært for å få opp entusiasmen til hele crewet.

Prøver før sending er viktig for både innhold og teknikk!

Det er for henne nytt å lede både flerkamera og enkamera samtidig i et prosjekt, men utrolig spennende å vite at de har vært med å forme noe som vil fortsette å gå etter de er ferdig med studiet. “Det er et utrolig stort prosjekt, og grunnen til at alle har vært så engasjerte er at de har følt eierskap til det de har gjort, da de selv har vært med på å styre det. Ingen forteller dem hva de skal. De pusher seg selv til å yte en god jobb da det er deres egne idèer de må fullføre.” 

For første gang er enkamera med i en redaksjon, og det byr på god mengdetrening. Med en workshop fant de frem sine kreative hoder og skapte tre bolker med innslag inspirert av P3-Christine, Skam og NRK Satiriks. Disse skal bygge opp til debatt i sendingen, samt gi innhold til sosiale medier. Når man skal nå unge på 17-21 år var det for dem en utfordring å produsere en ren debatt som vanligvis utvikler seg tregt. Det ga dem et spark i baken og fikk dem til å tenke annerledes.

“Hadde det ikke vært for Skam-universet på sosiale medier hadde det ikke blitt så bra som det ble. Det er jo der premissene settes for at en TV-produksjon treffer”, forteller Jabari. “Målgruppen skal alltid være i fokus, og det er på sosiale medier vi finner dem”.

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilbake til toppen av siden