Et Annerledes Søskenforhold

Dokumentarist og regissør Mari Storstein viser familier med ulike utfordringer i dokumentarserien “Søsken”.

Tidligere TVF-student og filmskaper Mari Storstein er aktuell med den gripende dokumentarserien “Søsken” som tar for seg søskenforhold i Norge. Den er å se på TV2 denne høsten. Hun har regissert og utviklet serien sammen med tidligere medstudent Tomas Myklebost, som var seriens fotograf. “Søsken” er laget i samarbeid med produksjonsselskapet Novemberfilm, som ofte lager og leverer produksjoner for kanalen.

Søskene Sem og Lara.

“Det har det vært enkelt å forholde seg til TV2 og vi fikk veldig frie tøyler til å skape det vi ville. Vi startet med idéen til prosjektet for 2,5 år siden da jeg fortsatt studerte ved TVF. Gjennom Novemberfilm pitchet vi til TV2 med en pilot som var satt sammen av eget, privat materiale. Vi fikk gjennomslag til å lage en ny pilot og startet castingprosessen med å finne karakterer til serien”

Så langt har serien i seks deler fått gode tilbakemeldinger på at den både er humoristisk og trist.

“Det er en etisk vurdering å utlevere barn på tv, og det finnes mange kjipe folk der ute. Heldigvis har vi kun fått positive” tilbakemeldinger. Humor har hatt mye å si og vi har fokusert på å ha en god balanse med flere gøyale enn triste hendelser i én episode”.

Gjennom sosiale medier, venner og organisasjoner kom Storstein frem til de seks familiene som følges i serien. I forhold til at konseptet var helt nytt, viste familier stor interesse for å bidra i serien.

“Vi møtte mange flere familier enn de seks vi endte opp med i serien. Det var viktig at familiene kunne fortelle ulike historier og at det var forskjell på aldersgrupper og kjønn, slik at de kunne tilføye hverandre noe. Vi har også forholdt oss til bosted. Ved å ha alle familiene i et sted av landet ville det bli enklere reise til dem om det plutselig skulle skje noe”.

– Er det noen øyeblikk fra opptak som var ekstra sterkt å ta del i?

“Vi filmet en scene med tvillingene Linnea og Martine hvor Martine føler at Linnea er urettferdig behandlet på skolen fordi hun er annerledes. Martine skrev derfor et foredrag for klassen om at alle skulle bli behandlet likt. Vi filmer aldri noe som deltakerne ikke vil være med på, så derfor ble Martine 

Tvillingene Martine og Linnea og lillesøster Kaisa.

mygget opp da hun snakket foran klassen, samtidig som vi filmet Linea som satt i et annet rom. Jeg føler at vi fikk løst scenen godt på denne måten og at den ble enda finere slik enn om vi hadde vært med Martine inn i klasserommet. Jeg har vært mye emosjonell på opptak og grått mye. Denne scenen ble veldig fint, og jeg er veldig rørt over søskenkjærligheten”.

I følge Storstein er serien et resultat av mange timers arbeid med med klipp og kollegaer som har lagt inn ekstra iver og arbeid i prosessen. Hun kan fortelle om lange kvelder med oppvarmet mat i mikrobølgeovnen.

“Ikke så ulik slik man jobber på TVF”.

Storstein har vært aktiv som dokumentarist i mange år. Ved å kombinere fortellermåten fra tidligere produksjoner og dokumentarer hun lagde som student ved TV-fag, har hun formet en egen måte å videreformidle historier hun ønsker å fortelle.

“Før TVF lagde jeg mange kritiske filmer som stilte spørsmål om funksjonshemning mot systemet. Da jeg startet på studiet ville jeg lage flere filmer om det å være annerledes. Vi fikk rom og tid til å lage det vi ville, utforske og prøvde oss frem. “Søsken” er en kombinasjon av de kritiske dokumentarene jeg lagde før jeg studerte i Lillehammer, og den observerende formen jeg likte å jobbe mye med på skolen. Jeg ville at “Søsken” skulle være observerende og ikke drevet av intervjuene – som da kun skulle vise noe viktig og fint”.

– Har du noen råd til nåværende og kommende studenter på TV-fag?

“Det jeg viktigste jeg lærte var å kunne ta imot negative tilbakemeldinger uten å la det gå inn på meg. Ikke la lærerne bestemme hvordan man lager dokumentar på den riktige måten, gjør din egen greie, test deg frem og utfordre deg selv”.

 

Legg inn en kommentar

Tilbake til toppen av siden